Olej migdałowy
INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil
Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.Przechowywanie: warunki chłodnicze 4-10°C.
Zastosowanie: przemysł kosmetyczny, przemysł spożywczy.
Posiada jasnożółty kolor i delikatny aromat.
Olej migdałowy tłoczony na zimno z nieprażonych słodkich migdałów jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych:
- linolowy (omega-6) ~25%
- oraz oleinowy (omega-9) ~65%.
Kwasy te mają istotny wpływ na obniżenie złego cholesterolu, gospodarkę białkowo-lipidową oraz regulację ciśnienia krwi w organizmie. Olej migdałowy znajduje szerokie zastosowanie w artykułach kosmetycznych, przeznaczonych do pielęgnacji skóry, włosów oraz paznokci. Znajdziemy go również w składzie wielu produktów do masażu, kąpieli czy kosmetykach typu SPA.
Pliki do pobrania